COMUNA POIANA STAMPEI, JUDEȚUL SUCEAVA


Acasa

Despre institutie

Prezentare Generala

Obiective turistice

Datini si Obiceiuri

Transparenta decizionala

Informatii Publice

Alegeri 2024

Strategia Națională Anticorupție

Licitații masă lemnoasă

Proiecte

Juridic

Urbanism

situații de urgență

Taxe și impozite

Asistenta Sociala

A.P.I.A

Stare civila

deșeuri municipale

Plan de aparare al C.L.S.U. Poiana Stampei

harti si liste UAT-uri

P.U.G

Gazeta Comunei

Galerii Foto

Concursuri

Sugestii

Recesământul populației 2021

Contact

Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)


Obiceiuri de iarna

Obiceiuri de iarnaLa noi, in Poiana Stampei, se mai pastreaza inca vechile obiceiuri de iarna aproape nealterate.Situata la granita dintre Ardeal si Bucovina, localitarea are privilegiul unor ierni ca in poveste, cu zapada cat gardul dar si cu geruri naprasnice.

Cand scartaie zapada si stralucesc stelele ai impresia intoarcerii in timp.

E liniste si pace iar sarbatorile de iarna incep, cum s-a procedat de sute de ani, cu Postul pe care il tine multa lume, cu spovedania la biserica, cu pregatirile pentru masa de Craciun.In Ajunul Craciunului se merge cu colinda la fiecare casa si de obicei toata lumea se pregateste pentru a primi copiii care vestesc Nasterea Mantuitorului.

Acestia isi dreg vocile si intoneaza melodii vechi care au fiecare cate ceva din sfintenia evenimentului.

A doua zi toata lumea merge la biserica, imbracata frumos ( este si un prilej de a imbraca noutati, ca la Pasti).Bradul de la biserica este cel mai inalt. Aici sunt puse dulciuri care se vor imparti copiilor dupa sfintirea cu agheazma de la Boboteaza.

Obiceiuri de iarnaDe Anul Nou se organizeaza formatii care au in componenta capre, ursi, tigan si tiganca, mascati.Capra este alcatuita dintr-un covor de lana frumos tesut in casa, montata pe un bat care are la capat un cap din lemn cu o gura mobila. Capul este acoperit chiar cu blana naturala, uneori are si cornite adevarate, impodobite cu canafi rosii.Gura mobila este miscata cu ajutorul unei sfori de cel ascuns in capra.

Muzicanții ce însoțesc alaiul intoneaza o melodie antrenantă pe care se rostesc texte amuzante.Cei care joacă rolul ursului are de obicei  un costum din blană adevarată.

În cadrul spectacolului extraordinar „Mândra seară de Crăciun” 2010 pe scena Căminului Cultural din localitate au evoluat mai multe ansambluri din judeţ, dar şi din Ucraina. Alături de Ansamblul “Poieniţa” pregătit de Petrică Chiforescu, directorul Căminului Cultural Poiana Stampei, au prezentat datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou “Flori de pe Dorna”, ansamblu coordonat de Dorina Paicu, copiii de la Şcoala Podu Coşnei, coordonaţi de profesor Vasile Chiforescu, elevii de la Şcoala Poiana Stampei îndrumaţi de prof. Petronela Vasiluţ, iar invitaţi de onoare au fost membrii Ansamblului vocal folcloric “Perla” din Cernăuţi, coordonat de directorul Centrului Cultural Bucovina din Cernăuţi,  Iurie Levcic.

Începând cu ora 20,00, sala Căminului Cultural din Poiana Stampei a devenit neîncăpătoare, iar timp de mai bine de două ore, cei prezenţi au putut urmări reprezentaţii de înaltă ţinută artistică, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, dar şi unele urături hazlii adresate unor oameni cunoscuţi în partea locului.

 “Şi-am urat necontenit/ Moş Crăciun ne-o răsplătit/ Cu-n brad fain, împodobit./ Nu ca bradul din asfalt/ Care parcă-i infestat./ Scrie pe el bată-l vina,/ Că-i „Crăciun în Bucovina”./ Iar  când veneam de la şcoală/ Ne întrebam aşa, într-o doară:/ Oare n-are vreo bomboană?/ Dar uitându-ne tot roată/ Vedeam că-i doar o prelată./ Iar acum cu adevărat,/ Noi vă spunem răspicat:/ Că nu-i bine de Crăciun/Să fii ca bradul din drum."

Versurile, compuse de profesorul Neculai Rusu, au fost interpretate de Liliana şi Iulian Rusu. Alături de Ansamblul “Poieniţa” a încântat publicul taraful condus de prof. Dănuţ Lăcătuş.

 

HOROSCOP

INFO

Informarea persoanelor vizate în conformitate cu GDPR

Regulament general privind protecția datelor cu caracter personal


Hotarare privind aprobarea numărului de posturi, funcţii publice, personal contractual, organigrama şi statul de funcţii din aparatul de specialitate al primarului comunei Poiana Stampei, judeţul Suceava pentru anul 2016

Hotarare privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local al comunei Poiana Stampei, judeţul Suceava


Program:


Luni - Vineri: 8.00 - 16.00



Program de audiențe, instituția prefectului - Județul Suceava:

 
Copyright © 2013 Comuna Poiana Stampei - Webmaster: IF Luca